rezervace@ludmila.cz | +420 315 622 419 denně 6:30-10:00 & 15:00-21:30 Pražská 2639, 276 01 Mělník
obrazek předpověni na zítřek obrazek předpověni na zítřek obrazek předpověni na zítřek

KNIHA HOSTÙ

      Okolí | výlety       
Zámek je dominantou města. Prošel složitým stavebním vývojem. Při jeho postupné přestavbě se vystřídalo několik stavebních slohů od románského až po barokní. Od roku 1753 jsou majiteli zámku Lobkowiczové, kteří již od minulého století zpřístupnili veřejnosti galerii, v níž se nacházejí exempláře dobového nábytku a bohatá sbírka obrazů známých mistrů.
Pod celým zámkem, s výjimkou severního křídla, se nacházejí rozsáhlé vinné sklepy, v jejichž prostorách se konají ochutnávky vín.
Mělnické podzemí vznikalo pravděpodobně od konce 13. století souběžně s výstavbou města. Chodbový systém, v podstatné části ražený v opuce v hloubce 8-10m pod dnešním povrchem, byl a ve většině případů je dodnes součástí téměř každého objektu v centru města. Studna byla vyhloubena pravděpodobně v době vzniku města a po dlouhé období se jednalo o jediný zdroj pitné vody. Studna je hluboká 54 m, přičemž výška vodního sloupce je 7,2 m. Její průměr 4,54m jí činí nejširší známou studnou v České republice.
Spolu se zámkem tvoří dominantu města Mělníka. Z původní románské stavby z přelomu 10. a 11. století byl chrám přestavěn koncem 15. století Johannem Spiessem z Frankfurtu ve stylu pozdní gotiky. Za ojedinělou v Evropě lze považovat polychromní výzdobu gotické klenby presbyteriáře z r. 1533. Monumentální prostory kostela slouží kromě církevních také kulturním účelům. V letním období jsou zde pořádány chrámové koncerty.
V kryptě proboštského kostela sv. Petra a Pavla pod kněžištěm se nachází kostnice. Spolu s kostnicí v Sedlci u Kutné Hory patří k největším v České republice. Tato krypta je strohou gotickou místností s pozůstatky 10 až 15 tisíců lidí.
Nejstarší památkou v interiéru kostela je mramorový náhrobek z r. 1599. Dva oltáře s výjevy ze života sv. Ludmily tvoří spolu s kazatelnou z r. 1699 jednoduchou výzdobu kostela. Do dnešní podoby byl kostel opraven ve 20. stol.
Regionální muzeum Mělník, příspěvková organizace, sídlí v budově bývalého kapucínského kláštera, původně měšťanského domu pocházejícího z 2. poloviny 14. století na náměstí Míru v historickém centru města. Muzeum nabízí svým návštěvníkům ochutnávku kvalitních českých vín. Skupiny mohou po předchozí objednávce degustovat víno v původních středověkých sklepích z 2. poloviny 14. století. Na jednotlivce čeká stejný sortiment vín v muzejní kavárně, která láká i příjemným posezením na historických hradbách.
Mělnický židovský hřbitov byl založen v roce 1878 na zahradě někdejší synagogy a pohřbívalo se na něm až do II. světové války. Na jeho jihozápadní straně, v místě dnešního pekařství, bývala původně obřadní síň. Nachází se zde 122 hrobů a 21 hrobek.
Soutok dvou největších českých řek, Labe a Vltavy, je významnou dominantou města Mělníka. Nejkrásnější pohled na něj je z terasy u mělnického zámku nebo z blízké Vrázovy vyhlídky.
Zdymadlo Hořín je součást laterálního plavebního kanálu Mělník - Vraňany, ve směru toku Vltavy následuje po zdymadlu Miřejovice, překonává výšku vzdutí Vraňanského jezu. Překonávaný spád je 8,5 m; zdymadlo tak tvoří nejvyšší plavební stupeň v úseku Praha - Mělník. Dílo projektoval František Sander. Zdymadlo je technickou památkou.
Dopřejte si trochu luxusu. Příjemné relaxační prostředí, kde pod rukama thajských certifikovaných terapeutek zapomenete na všední starosti.
Kavárna v originálně upravených historických prostorách v několika patrech gotické věže nabízí kromě bohatého výběru čajů, kávy, alkoholických i nealko teplých i studených nápojů také tortily, palačinky, wafle a další slané i sladké dobroty. Kavárna slouží jako výstavní prostor galerie Ve Věži.
Pokud si nevyberete z naší nabídky, doporučujeme místní vyhlášenou mělnickou hospůdku Němý Medvěd. Tento nekuřácký pivní bar na mělnickém náměstí nabízí vše, co pořádný pivní bar nabídnout má. Příjemná atmosféra, milá obsluha, osm kohoutů na točené pivo, dva na místní vyhlášené víno, dva na kofolu a tradiční malinovku. Pivečko je v prvotřídní kvalitě, předchlazené ze sklepa přímo pod pípou.
V kavárně Kafe Mělník jsou pro vás denně připravovány výborné dorty, také v bezlepkových variantách. K snídani pak slané bagely a sandwiche.
Jedinečná kombinace tradičního amerického barbecue a pivovarské pivnice. Masa připravovaná v originální americké udírně, piva z pivovaru Němý Medvěd a dechberoucí industriální atmosféra.
Důraz je kladen na kvalitní a lokální suroviny, i proto se aktuální nabídka mění a přizpůsobuje sezóně. Na své si přijdou milovníci sytých brunchů, nápaditých vegetariánských jídel, tradičních českých chutí a nechybí ani exotičtější fúze.
Zimní stadion se nachází zhruba 2 km od centra města. Byl postaven městem Mělník v roce 1975 jako odkrytá hokejová plocha. V roce 1985 se stadion zastřešil a byly postaveny tribuny s kapacitou 1300 míst k sezení a větší část šaten, které jsou zde dodnes. V roce 1999 došlo k rekonstrukci strojovny, hokejové plochy a byly nainstalovány nové mantinely s plexiskly.
Rozsáhlé plochy zeleně se vzrostlými stromy a komplexem bazénů s atrakcemi, hřiště i občerstvení, jednoduše vše, co v horkých letních dnech je potřeba k odpočinku i zábavě. Dva bazény 50 x 20 m jeden plavecký s hloubkou 2 m a druhý odpočinkový s tobogánem, divokou řekou, širokou klouzačkou a chrliči. Pro nejmenší dětské brouzdaliště. Nechybí zde hřiště na plážový volejbal a hřiště s umělým povrchem na nohejbal. Je zde možnost jak rychlého občerstvení, tak teplé kuchyně.
Plavecký bazén je klasických rozměrů 12,5 x 25 m s hloubkou 1,2 - 4 m. Pro malé děti je zde dětský bazén. Teplota vody je 27 stupňů. Návštěvníci mohou v areálu v ceně vstupného navštívit whirlpool, saunu pro muže i ženy a posilovnu.
Sportoviště, haly a tělocvičny
Ve městě najdete celou řadu sportovišť a areálů vhodných pro fotbal, tenis, badmington, ricochet a další sporty:
 
Tato asfaltová cyklostezka, která je součástí dálkové cyklotrasy číslo 2, byla otevřena koncem roku 2010. Vede po levém břehu Labe do Horních Počápel. Díky jejímu hladkému povrchu a rovinatému profilu je vhodná nejen pro jízdu s cyklovozíky a s malými cyklisty, ale i pro in - line bruslaře.
Přírodní koupání na zatopených pískovnách bez zázemí. Lomy se nacházejí u obce Vliněves, cca 5 km od Cítova. U vody, jejíž hloubka se pohybuje okolo 2 až 8 metrů, je travnato-písčitá pláž.
Skalní obydlí ve Lhotce u Mělníka je jedním z mnoha skalních obydlí na Kokořínsku. Ta vznikala převážně v druhé polovině osmnáctého století a ve století devatenáctém. Žili v nich ti nejchudší z obce, někdy obydlí sloužila k dočasnému bydlení například po požáru a také jako úkryty v dobách válečných apod. Některá měla svá čísla popisná a patřila obcím, které je přidělovaly jako obecní byty. Skalní byt ve Lhotce u Mělníka pochází pravděpodobně z poloviny 19. století a je nejdéle obývaným kokořínským skalním obydlím. Poslední obyvatelka Marie Holubová se zde narodila a žila až do svých 80 let (do roku 1982).
8
11
Bývalá pískovna mezi Tišicemi a Mlékojedy nabízí příjemné koupání i řadu služeb. Voda zde bývá krásně čistá, slunit se můžete na travnatých nebo písčitých plážích. Příjemné koupání doplňuje plážový bar, beachové kurty a vodní lezecká stěna.
10
12
Čertovy hlavy jsou okolo 9 m vysoké skalní reliéfy dvou obřích (čertovských) hlav vytesaných do pískovcových bloků v borovém lese nad obcí Želízy v okrese Mělník. Jedná se o dílo sochaře Václava Levého, které vytvořil v letech 1841-1846 (období romantismu). Z hlediska rozměrů se jedná v českých poměrech o zcela unikátní dílo.
11
14
Nádherné přírodní koupání v Kokořínském dole u Mělníka. Rybník lemují pískovcové skály. Nad osadou Harasov leží hrad postavený ve 14. století.
11
14
Křenecké jezero vzniklo intenzivní těžbou písku na místě bývalého kopce Na Homolce, který převyšoval okolní krajinu asi o dvě desítky metrů. Po ukončení těžby vzniklo vyhledávané rekreační jezero s průzračně čistou vodou a postupně známá rekreační oblast Křenek-Ovčáry. Jezero je ze tří stran obklopeno poli a zbytek lesem. Přilehlé pláže jsou písčité.
15
18
Hrad Kokořín se vypíná v pískovcových skalách Kokořínského dolu, nad údolím říčky Pšovky. Velmi přitažlivou krajinu Kokořínska tvoří zajímavé skalní útvary, lesní porost, tůně, vzácné rostliny a živočichové, divoká kaňonovitá údolí, historické památky, lidové stavby.
15
19
Jezera se nachází poblíž hlavní silnice mezi obcemi Konětopy a Dřísy na Mělnicku a přiléhá na jedné straně (cca 950m) k lesu. Plocha je zčásti oplocená a poskytuje příjemné prostředí k letní rekreaci.
17
18
Pískovcové sloupy při ústí Kokořínského a Vojtěšského dolu nedaleko Mšena vypadají jako přerostlé houby. Vznikly rozdílnou intenzitou zvětrávání pískovcových skal, kdy tvrdší horní vrstva s obsahem železa lépe odolává erozi než spodní skály.
17
23
Kokořínské stezky jsou cesty a cestičky v oblasti Kokořínska. Krajina lesů, skal a vod je lesními cestami protkána a některé z nich jsou již téměř zapomenuté. Je tu parádní ježdění nedaleko Prahy a atraktivita oblasti je doplněna hrady Kokořín, Houska a Bezděz.
20
25
Průzračná voda, rozlehlé písečné i travnaté pláže, stín a vůně borovicového lesa, to je jezero Lhota.
20
25
Symbol českých dějin a jedna z nejznámějších kulturních památek Čech se nachází na hoře Říp. Románská rotunda byla zasvěcena svatému Jiří a svatému Vojtěchu. Světec Jiří byl patronem orby. Nechal ji postavit kníže Soběslav I. na památku vítězné bitvy u Chlumce, kde se utkal s králem Lotharem.
20
29
Na malém prostoru najdete vše, co vás na golfu baví. První ze tří plánovaných hřišť ve Staré Boleslavi má devět jamek. Obtížnost hřiště je dána terénem Polabské nížiny, do níž je hřiště zasazeno. Nalezneme zde však vše, co na dobré golfové hřiště patří: vodní překážky, fairwayové bunkry, upravené fairwaye i neproniknutelné houštiny, dokonce i poloostrovní jamku. Hráči jistě ocení také velkorysé greeny s tvarovou rozmanitostí.
21
23
Zámek Roudnice byl postaven na základech románského hradu z 12. století. Rozsáhlá barokní rezidence s 250 pokoji sloužila jako knížecí sídlo rodu Lobkowiczů až do jeho konfiskace nacisty. V zámku také sídlí Lobkowiczké zámecké vinařství, které již více než 400 let spravuje rodinné vinice a produkuje oceňovaná vína.
21
24
Poutní kostel Nanebevzetí Panny Marie ve Staré Boleslavi je římskokatolický farní kostel. Vznikl na počátku 17. století a je českým nejstarším mariánským poutním místem. V kostele se uchovává milostný obraz tzv. Palladium země české, kovový reliéf nesmírné historické hodnoty, spojovaný se Svatováclavskou tradicí.
22
25
Vrátenská hora (508 m n. m.) leží šest kilometrů na severovýchod od Mšena a 17 km severovýchodně od Mělníka. Rozhledna na Vrátenské hoře byla postavena v roce 1999.
23
26
Technická památka Parostrojního pivovaru v Lobči u Mšena je svědkem pětisetleté tradice vaření piva na Kokořínsku. První písemná zmínka o pivovaru je ale z roku 1586 a renesanční jádro stávající stavby bylo vybudováno kolem roku 1600.
24
26
Přestože nepatří mezi největší či nejkrásnější hrady, nepyšní se obrovským parkem, stal se oblíbeným cílem mnoha výletníků a dobrodruhů. Tento tajemný hrad zaujme návštěvníky především pověstí o průrvě do pekla a o odsouzenci, který do ní byl spuštěn.
27
35
Zámek tvoří trojkřídlá dvoupatrová budova, sevřená na nárožích lichoběžnými bastiony po způsobu italských kostelů. Tato přední stavba české renesance dominuje na skalnatém výběžku nad řekou Vltavou nedaleko Kralup nad Vltavou.
28
29
Romantická krajina, líný tok řeky Vltavy, divoký lužní les, malebné staleté stromy na skrytých loukách, zlatavá pole obilí i zdánlivě zapomenutá zákoutí se sochami a pavilony, kde se zastavil čas - to vše v sobě skrývá veltruský zámecký park, jeden z největších zámeckých parků u nás. Celá plocha zámku i okolních ploch dosahuje rozlohy téměř 300 ha.
24
30
Jedinečná atmosféra uliček Starého Města a Malé Strany s galeriemi a kavárnami, vznosné barokní kostely, paláce a palácové zahrady, starobylý Karlův most, ostrov Kampa obtékaný Čertovkou, a nad tím vším Pražský hrad s katedrálou sv. Víta - to je historické centrum a srdce hlavního města.
30
30
Město Benátky nad Jizerou, které má 7 000 obyvatel, leží u rychlostní komunikace mezi Prahou a Mladou Boleslaví. Nejbližší okolí města je vhodné k vycházkám v lesích, v nivě Jizery nebo k projížďkám na kole, loďkou či na koni, kdy můžete navštívit některá rekreační a turisticky atraktivní místa.
30
30
Trojský zámek je stavba pozoruhodná a výjimečná. Spíše než zámkem by se vlastně měl nazývat vilou: je totiž ozvěnou honosných římských předměstských vil, které na své dlouhé cestě viděl její stavebník, Václav Vojtěch hrabě ze Šternberka. Velkolepé domy uprostřed nekonečných zahrad jej uchvátily natolik, že se rozhodl přenést kousek "Věčného města" do své rodné země. Mladý hrabě měl šťastnou ruku při výběru místa i umělců, kteří měli jeho sen uskutečnit.
31
35
Golfový areál nedaleko bájné hory Říp poskytuje vyžití všem příznivcům golfu, dobrého jídla a aktivního odpočinku. 18ti jamkové mistrovské hřiště, které pobaví i prověří hráče všech výkonnostních kategorií. Jednotlivé jamky jsou dokonale tvarovány a poskytují hráčům maximální míru soukromí při hře.
35
31
Romantická krajina v okolí Máchova jezera láká návštěvníky odnepaměti. Tajemné rokle, bizarní skalní útvary a rozlehlá vodní plocha představují inspiraci pro umělce a ráj odpočinku pro všechny návštěvníky. Máchův kraj je jedinečný širokou nabídkou příležitostí k trávení volného času. Můžete navštívit zříceniny středověkých hradů (Bezděz, Houska, Kokořín, Lemberk), využít husté sítě cyklostezek nebo celý den proležet na krásné pláži u jezera.
38
50
Královský hrad Bezděz založil v roce 1264 král železný a zlatý Přemysl Otakar II. Roku 1279 zde byl uvězněn jeho syn Václav II. s matkou královnou Kunhutou. Od roku 1627 byl hrad v majetku Valdštejnů. Klášter montserratských benediktinů zde byl založen v roce 1661, zrušen byl reformou císaře Josefa II. roku 1785. V letech 1831-1836 se zde inspiroval k dílu Máj básník Karel Hynek Mácha.
40
45
Muzeum je výkladní skříní tuzemského autoprůmyslu, která zve návštěvníky k pestré, poutavé, interaktivní a multimediální procházce historií. Razantní jízda historií automobilky ŠKODA AUTO, kterou představují automobily, filmy, současníci a dokumenty, moderní uspořádaní na více než 1 800 m2 výstavní plochy v historických výrobních halách.
42
40
Památník Terezín vznikl v místech utrpení desetitisíců lidí původně jako Památník národního utrpení roku 1947 z iniciativy vlády znovu obnoveného Československa. V České republice je jedinou institucí svého druhu. Jeho posláním je uchovávat památku obětí rasové a politické perzekuce v letech nacistické okupace, rozvíjet muzejní, výzkumnou a vzdělávací činnost, jakož i pečovat o místa spojená s utrpením a smrtí desetitisíců obětí vlády násilí.
44
34
Zřícenina hradu Hazmburku patří k typickým a nezaměnitelným dominantám české krajiny. Výhled z osamoceného kopce na krajinu českého Středohoří a Středočeskou pahorkatinu patří k těm nezapomenutelným.
51
43
Hrad Karlštejn byl založen v roce 1348 a zaujímá mezi českými hrady zcela výjimečné postavení. Byl vybudován českým králem a římským císařem Karlem IV. jako místo pro uložení královských pokladů, především sbírek svatých relikvií a říšských korunovačních klenotů. V roce 1355 již Karel IV. pobýval na hradě, dohlížel na jeho dostavbu a na výzdobu interiérů, především hradních kaplí. Stavebně byl hrad dokončen v roce 1365, kdy byla vysvěcena kaple sv. Kříže ve Velké věži.
65
65
Křivoklát je jedním z nejstarších a nejvýznamnějších hradů českých knížat a králů. Jeho počátky sahají až do 12. století. Za panování Přemysla Otakara II. vznikl rozsáhlý, velkolepý královský hrad, na kterém již v dětství a opakovaně také v dospělosti pobýval Karel IV. Hrad byl výrazně přestavěn Václavem IV. a později dobudován Vladislavem Jagellonským. Na hradě můžete vidět kromě kaple a uměleckých expozic i proslulé vězení, mučírny a lovecké sbírky.
70
60
Křivoklátsko je krajina bohatých listnatých lesů uprostřed Čech. Řeku Berounku a její přítoky v hlubokém údolí lemují skalnaté svahy se suťovými lesy a vzácné stromy tisu červeného. Bezlesé vrcholky kopců zvané pleše hostí teplomilnou stepní květenu i zvířenu. Vyskytuje se zde výjimečné množství druhů dřevin, bylin a živočichů a bohatství v podobě miliony let starých zkamenělin se ukrývá i v zemi.
80
75
Navštivte nejdelší jeskyně v Čechách staré desítky milionů let s unikátní výzdobou. Zblízka uvidíte například proslulé Koněpruské růžice, fascinující sintropády i další rozmanité krápníkové útvary. V jeskyni je také výstavka kosterních nálezů a zavítáte i do tajné středověké penězokazecké dílny.
82
70
Kutná Hora je přibližně dvacetitisícové městečko ve Středočeském kraji. Díky těžbě stříbra šlo ve středověku o jedno z nejvýznamnějších českých královských měst. Dnes je hojně navštěvovaná turisty a její významná městská památková rezervace je zapsaná na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Dominantou města a současně jeho nejnavštěvovanější historickou památkou je klenot pozdní gotiky – Chrám sv. Barbory, která je vzývána jako pomocnice v nouzi, přímluvkyně za dobrou smrt a patronka všech, kdo mají nebezpečné povolání, zejména horníků.
113
80